SOOZ wint derde prijs met HOORtafel

Vrijwilligers verdienen erkenning en waardering. Daarom organiseert NOV jaarlijks de Nationale Vrijwilligersprijzen, om te laten zien hoe belangrijk het vrijwilligerswerk in Nederland is. Stichting SOOZ deed mee en heeft met de HOORtafel de derde prijs gewonnen!

SOOZ vindt dat er voor slechthorenden te weinig georganiseerd was in Amsterdam en besloot om een maandelijkse eettafel te organiseren voor slechthorenden en hun mantelzorgers. Hierbij staan uitwisseling met lotgenoten/gelijkgestemden voor beide doelgroepen centraal. De HOORtafel was van september tot maart. Onze vrijwilliger Roos Wagener: “Ik ben zelf ook slechthorend en wilde daarom graag meehelpen met deze HOORtafel. Als slechthorende is het niet altijd even makkelijk om met of bij anderen te gaan eten, simpelweg omdat het vaak te druk voor ons is.”

Veel slechthorenden blijven veel thuis, waardoor ze in een sociaal isolement kunnen raken. Bij de HOORtafel konden slechthorenden met elkaar praten en eten in een rustige plek zonder achtergrondgeluiden en mensen die door elkaar heen praten. Ook voor mantelzorgers was deze HOORtafel belangrijk. Voor de omgeving kan het soms moeilijk zijn om te snappen dat het de slechthorendheid niet een kwestie is van niet willen horen, maar simpelweg niet kunnen horen. Door de gesprekken bij de HOORtafel begrepen horende en slechthorende partners elkaar weer. “Ik vond het een hele bijzondere ervaring om hier bij te zijn en het liet me weer zien hoe cruciaal het is om meer activiteiten voor slechthorenden te hebben”, aldus Roos.

Met de vrijwilligersprijs wint stichting SOOZ 750 euro. Dit bedrag gaat gebruikt worden voor een nieuwe activiteit voor slechthorenden.