Roze Ouderen hebben ook hun Pride

Op 24 juli gaan de Pride weken van start. De werkgroep Grey Pride Zuid draagt ook bij: een initiatief voor LHBTQI+ ouderen in stadsdeel zuid van Combiwel, SOOZ en de Oranjekerk. Voorzitter Grey Pride Zuid Jelle Houtsma: “We hebben een mooi programma samengesteld: maandag gaan de LHBTQI+ ouderen naar de Pride optocht in Zandvoort en woensdag organiseren we een ludieke bingo met Drag Queen Antoinette in de Vondeltuin. Ik vind het helemaal geweldig dat lokale horecaondernemer Vondeltuin en vertaalbureau Fedde Vertaalt onze bingo sponsoren”

Stigma

Acceptatie van homoseksuele geaardheid heeft de afgelopen 60 jaar een enorme vlucht gemaakt, maar blijvende aandacht voor roze ouderen is belangrijk. Uit recent onderzoek onder LHB-ouderen (transgenders zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten) blijkt dat ruim 30% zwijgt over hun seksuele voorkeur. Ze verbergen dit voor hun familie, alsook voor zorgverleners, de huisarts en de thuiszorg. (Lisdonk, 2015) Voorzitter Houtsma: “LHBTQI+ ouderen zijn vaak onzeker of het veilig genoeg is om open over hun geaardheid te zijn. Ouderen komen uit een tijd dat homo/lesbisch zijn niet gangbaar was en nauwelijks werd geaccepteerd of bespreekbaar werd gemaakt.”

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt iets vaker voor bij roze ouderen dan bij hetero-ouderen. Ook nu nog hebben roze oudere soms minder contact met hun familie, vanwege de historie of het gevoel niet begrepen te worden. Oudere LHBTQI+ers hebben vaker geen kinderen omdat daarvoor de mogelijkheden destijds nog niet bestonden. Hun netwerk ziet er dan ook anders uit dan het netwerk van hun heteroseksuele leeftijdgenoten. Er is een duidelijke behoefte om gelijkgestemden van hun eigen leeftijdsgroep te ontmoeten. Uit onderzoek (Warning, 2016) naar de Roze Salons (roze ontmoetingsbijeenkomsten voor ouderen) blijkt dat het deelnemen aan de bijeenkomsten een positief effect heeft op de gezondheid van de ouderen. “Voor deze roze ouderen moeten we er zijn. Het is de essentie van welzijnswerk. Het is de essentie van SOOZ”, aldus Houtsma.

Grey Pride Zuid behartigt de belangen van roze ouderen in Zuid en faciliteert lotgenotencontact. Wekelijks is er de roze borrel en elke maand is er een interessante lezing met muziek in de Oranjekerk. Door het jaar heen zijn er leuke uitjes om bij aan te sluiten. In het jaarlijks uitgegeven glossy Q zijn persoonlijke verhalen van roze buurtbewoners terug te lezen. Kijk voor meer informatie op https://soozamsterdam.nl/ontmoeten/grey-pride-zuid/