Amsterdam onderscheidt journalist/vrijwilliger Paul Hofman voor jarenlange inzet voor de LHBTQI+ gemeenschap

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam heeft op vrijdag 26 januari Paul Hofman onderscheiden met de Andreaspenning*. Hij heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet en bijdragen in de Nederlandse LHBTQI+ gemeenschap. De onderscheiding was geheim gehouden voor Paul en hij werd met deze onderscheiding ‘overvallen’ aan het einde van de door hem georganiseerde Regenbooglezing in de Oranjekerk.

Sinds 2018 is Paul Hofman als vrijwilliger actief bij de Welzijnsorganisatie SOOZ. Hij is een van de drijvende krachten achter Grey Pride Zuid, de werkgroep die met activiteiten en voorlichtingen opkomt voor Roze Ouderen in Amsterdam Zuid. Deze werkgroep wordt ondersteund door Stichting SOOZ.

Het is dankzij Paul Hofman dat sinds 5 jaar de Glossy Q verschijnt. De Glossy Q is een magazine met portretten van (met name) ouderen uit de LHBTQI+ gemeenschap. Naast zijn werk voor de Q organiseert Paul ook maandelijks een regenbooglezing. Iedere laatste vrijdag van de maand nodigt hij spraakmakende personen uit voor een lezing of een interview in de Oranjekerk.

Paul Hofman is jarenlang actief geweest voor de Gaykrant, eerst als journalist, later, na het faillissement van de Gaykrant, als mede initiatiefnemer van de online Gaykrant.

“ Paul levert met zijn bijdragen sinds vele jaren een onschatbare bijdrage aan de positie van de Amsterdamse en Nederlandse regenbooggemeenschap. Het is mede aan Paul te danken dat onze buurtkamers en buurthuizen inclusieve centra zijn waar iedereen uit de regenbooggemeenschap zich veilig en welkom voelt. Er zijn maar weinig mensen met een hart zo groot als dat van Paul. Wij zijn er trots op dat Paul een van onze SOOZ vrijwilligers is”, aldus Krista Jansen, directeur bestuurder van Stichting SOOZ.

Paul Hofman is daarnaast ook nog eens actief als vrijwilliger bij twee Amsterdamse kerken en voor de Roze Vieringen. Vele jaren is hij bovendien actief geweest bij de Voedselbank in Amsterdam Zuid. Hij heeft bijgedragen aan diverse boeken en artikelen en heeft diverse lezingen gehouden, waaronder een 4 mei lezing in stadsdeel Nieuw West over homoseksuele verzetsstrijders.

De Andreaspenning is op vrijdag 26 januari uitgereikt namens het College van B&W door Dagelijks Bestuurder van stadsdeel Zuid, Rocco Piers. De bijeenkomst vond plaats tijdens de door Paul Hofman georganiseerde Regenboogbijeenkomst in de Oranjekerk.

 

 

*Andreaspenning
De Andreaspenning wordt uitgereikt aan personen die voor de stad prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek, economie, media, onderwijs of musea.