Verhalen – Lillian

“De mantelbijeenkomsten versterken je.”

Lillian (77 jaar) is getrouwd met Rob en samen hebben ze twee kinderen. Rob en Lilian deden altijd alles samen totdat Rob een hersenbloeding kreeg, waardoor hij voor de helft verlamd raakte en afasie kreeg. Rob kan hierdoor niet meer lezen, schrijven of praten. De situatie heeft het leven van Lillian drastisch veranderd. Ze kreeg geen hulp bij de plotselinge zorg voor haar man en stond er alleen voor. Ze moesten ook verhuizen omdat het huis niet geschikt was voor Rob’s toestand. Bovendien veranderde Rob’s gedrag abrupt, waardoor hij agressief werd. Dit was erg traumatisch voor Lillian. Door de intensieve zorg die Lillian moest verlenen, kreeg ze zelfs een TIA. Haar lichaam gaf aan dat het te veel was, maar haar geest wilde niet stoppen. Daarbij kwam ook het gevoel van gemis, want de sterke connectie die ze voorheen met Rob had, was weggevallen.

Voor mantelzorgers als Lillian organiseert SOOZ in samenwerking met Markant (Centrum voor Mantelzorg) elke maand een mantelzorgbijeenkomst in Buurtkamer De Baarshaven. Lillian ondervindt steun aan de bijeenkomsten. Ze vindt het fijn om haar verhaal te kunnen delen en de verhalen van anderen te horen waardoor je steun ervaart met gelijkgestemden.

Lillian vindt het soms lastig om leuke dingen te doen. Ze voelt zich schuldig naar haar man toe omdat hij dit niet meer kan. De mantelzorgbijeenkomsten helpen haar te ontspannen zonder zich gelijk schuldig te voelen. Je bent namelijk doelgericht bezig waardoor je niet alleen je verhaal kwijt kan, maar ook informatie opdoet; en dat is weer belangrijk voor de mantelzorg die je biedt.

Mantelzorg is vaak zwaar werk en verandert je leven totaal. Maar het is belangrijk om te weten dat er ondersteuning beschikbaar is en dat het delen van ervaringen met anderen kan helpen bij het omgaan met de uitdagingen van het zorgen voor een geliefde.

Lillian, mantelzorger

 

Klik hier voor meer informatie over de activiteiten die SOOZ organiseert voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en hun mantelzorgers.